Családterápia és párterápia

Család- és párterápia, Sárvár - Szombathely

Rendszerszemléletű konzultációs vagy tanácsadói szolgáltatást kínálunk pároknak és családoknak. A pár- és családterápia módszere mindig az együtt élő családtagokkal vagy a párral dolgozik a a probléma megoldása érdekében. Fontos, hogy a problémát a család vagy a pár oldja meg, a terapeuták nem adnak tanácsot, hanem támogatást nyújtanak ahhoz, hogy a családi rendszerben a változás megindulhasson.

Amiben segíteni tudunk

  • várandós konzultáció (szülés, gyermekágy, változások, félelmek)
  • szerepek megváltozása a családban
  • életciklus-váltás nehézségei ( családalapítás, gyermekszületése, óvodás gyermekek, iskolás gyermekek, üres fészek)
  • házassági krízisek, válás
  • kistestvér születése, testvérféltékenység
  • magatartászavarok, nevelési elakadások gyermekeknél
  • gyász a családban
  • sajátos nevelési igényű gyermek a családban (autizmus)

Szupervíziós háttérrel várjuk a hozzánk fordulókat.

Mi is az a családterápia?

Azt valljuk, minden család képes arra, hogy harmonikusan működjön. Ezért sokszor keményen meg kell dolgozni a család minden tagjának. Igen, minden tagjának, mert a családterápia az egyén problémáját a családi kapcsolatok mentén vizsgálja. A család együtt vesz részt a diszfunkció megszüntetésében. A családterápia célja, hogy a család minden tagja jól érezze magát. Családterápia során feltérképezzük a család működését, a családtagok egymáshoz való viszonyát. Dolgozunk a családi erőforrásokkal, hiedelmekkel, szabályokkal, szokásokkal. Sok-sok színes feladat segíti, hogy a változás meginduljon.

Az ülések gyakorisága

az ülések általában kéthetente zajlanak

Az ülések hossza

90 perc. 

A folyamat hossza

Változó, problémától, illetve a probléma fennállásának idejétől is függ. 6- 15 alkalom után szokott sikeres lenni.

Első találkozások

Az első egy-két találkozó során a család felvázolja a problémát. Közösen megbeszéljük a célt,az ülések számát, a kereteket, szóbeli szerződést kötünk erről. Ezek az alkalmak sokszor a legmegterhelőbbek a család számára, ugyanis felszínre kerülhetnek a hozott probléma mellett egyéb nehézségek is.

Résztvevők

Első alkalommal az egész család részvétele szükséges. Az ülések végén a családdal mindig megbeszélésre kerül, hogy ki jöjjön a következő alkalommal.

Lezárás

Megbeszéljük a változásokat, az élményeket. Félév múlva egy konzultáció célszerű lehet, hogy tartós maradt-e a változás?

Lemondási feltételek:

A konzultáció lemondást legkésőbb a konzultáció megkezdésének időpontja előtt 48 órával lehetséges. 

48 órán belüli lemondás esetén a kliens köteles megtéríteni a konzultáció díját. Ez alól kivételt képeznek a vis maior esetek ( pl. baleset, váratlan betegség)