Koronavírus- Autizmus világnapja- Virtuális kék séta

Autizmus világnapja

Az autizmus sokszor köti otthonaikhoz a családokat. Mozgásterük beszűkül, szülök sokasága kényszerül otthon tanítani a gyermekét, mert az iskolák többsége nem tudja vagy nem hajlandó biztosítani a szükséges feltételeket a gyermeknek. Te mit szólnál, ha nem csak pár hónapról szólna gyermeked otthon tanítása?

A rendszertelenség hosszútávú egészségügyi és pszichés kockázatot jelenthet, ami akár kimerültséget, koncentrációs problémákat, ingerlékenységet, hangulatváltozásokat vagy teljesítményromlást idézhet elő- írják most a pszichológusok. Tudtad, hogy egy autizmussal élő gyermek többnyire így éli mindennapjait az integráció során? Sokszor nem tudja, mikor mi vár rá, váratlanul ilyen-olyan iskolai rendezvényeken találja magát, ilyen-olyan iskolai feladatokat kap, meglepik a számonkérés időpontjával, módjával, kommunikációs nehézségei miatt, nem érti, mit várnak el tőle, még napirendje sincs sokszor. A szorongás, az ingerlékenység még markánsabban jelentkezhet autizmussal élő gyermekeknél a rugalmatlanság miatt, és elkezdődik a viselkedésproblémák sorozata. A problémák megoldása, megszüntetése helyett ilyenkor gyűjtenek a szülők aláírásokat, hogy távolítsák el az autizmussal élő gyermeket az osztályból, az iskolából. Ha a neurotipikus gyermekedet mentálisan megviselné ez az időszak, hangulatingadozásai lennének, ingerlékennyé válna, Ti is elkülditek majd otthonról vagy közösen kitaláljátok, hogyan javítsatok a helyzeten? A gyermekedet akarnád megváltoztatni vagy a körülményeket?

Autizmussal élő gyermekek szüleinél gyakori, hogy az egyik szülő nem tud dolgozni, pedig kutatások bizonyítják, ha otthon nincs lehetőség feltöltődni, a munkahelyeknek, munkatársaknak nagyon nagy a megtartó ereje, erőforrásként lehetnek jelen, csökkenthetik a szülői stresszt, javulhat a szülők életminősége. Eddig azt mondták sokan, azért van a GYOD, hogy havi 100ezer forintért az otthonába bezárva éljen a szülő a nehézségeivel.
Milyen érzések kavarognak Benned ezt olvasva 3 hét bezártság után? Ha azt mondaná valaki, a járvány elmúltával maradj otthon százezerért, többet nem lennének munkatársaid, nem kellene mással foglalkoznod csak a gyermekeddel, Te jól éreznéd Magad a bőrödben?

Autizmussal élő gyermekek szüleinél az érintett gyermek miatt a család sokszor elszigetelődik környezetétől. Nem járnak társaságba, baráti találkozások száma lecsökken vagy megszűnik, a szülők többségének nincs lehetősége kikapcsolódni.Leépítik kapcsolataikat, hiszen már nem tudják ugyanazt ugyanúgy, mint a barátaik. Nem akarnak magyarázkodni, ez meg ez a program miért nem megvalósítható az autizmussal élő gyermekkel. Neked milyen most a barátaid nélkül? Lenne ötleted, mit tegyél, ha van ilyen család a környezetedben? Le tudnál mondani egy hangos, késő esti programról, hogy együtt lehess a baráti családdal, akik autizmussal élő gyermeket nevelnek?

💙Ha ennek vége lesz, jusson eszedbe, hogy a járvány lecsengett, az autizmus megmaradt. 💙

💙Ha ennek vége lesz, válaszd az empátiát! 💙