Könyvajánló

Vekerdy Tamás: Belső szabadság

„Gyakori panasz elvált anyák részérôl, hogy amikor a gyerek a láthatás után hazajön az apjától, mindig megbetegszik, hőemelkedése vagy láza van. Ezt sokszor arra vonatkozó bizonyítéknak tekintik, hogy az apa árt a gyereknek, holott az esetek nagyobb részében nem erről van szó. Általában inkább az áll a dolog hátterében, hogy a gyerek nagyon is ragaszkodik a másik szülôhöz is, és a láthatás természetellenes helyzete váltja ki a feszültséget, keveredve a tudattalan félelemmel, hogy az együttlétnek hamarosan vége lesz, és ezt a szülőjét – mint a szétköltözéskor, a váláskor – újra elveszítheti.

Mindez keveredik a „hűtlenség” dilemmájával is, hogy vajon elég jó kislánya/kisfia lesz-e az anyukájának, ha ő netán az apukájánál is jól érezte magát. El szabad-e mesélnie otthon, hogy igenis ízlett neki az a rósejbni, amit ‘az a kurva’ (az apa új barátnője, felesége) sütött? A gyerek például az efféle feszültségektől is belázasodhat! Ne áruljam el anyámat az apámnál, bár faggatni fog erről-arról, de az apámat se áruljam el az anyámnál, pedig nagyon kíváncsi lesz, mi volt a láthatáson. Mi van, ha jól éreztem magam, de tudom, hogy az anyámnak ez rosszulesne? És mi van, ha nem éreztem jól magam, de ennek ellenére továbbra is akarom látogatni az apámat, mert őt is szeretem? Ebben az esetben nem mondhatom meg az anyámnak, hogy egész napra kivittek a strandra, amit utálok, mert mi van, ha legközelebb már el sem enged apához, vagy megint nekitámad, hogy ‘ennyire se vagy képes, még azt sem veszed észre, hogy a gyerek gyűlöl napon lenni, hát milyen apa vagy te”? És valahogy apámnak se lehetett megmondani, hiszen az egész család bódultan ömlött ki a strandra. Ergo nyelek, elfojtok, egyensúlyozok.

Mindez meghaladja egy gyerek lelki teherbíró képességét. Ezért elvált szülőként arra kellene törekednünk, hogy a gyerek – e tekintetben is! – azt érezhesse, hogy otthon (mind a két ‘otthon’-ban) mindent el lehet mondani, és abból nem lesz baj.”

Dr. Vekerdy Tamás: Belső szabadság – 25%-os kiadói kedvezménnyel megrendelhető itt: http://bit.ly/belsoszabadsag